Engedélyezd az értesítéseket, hogy ne maradj le a legnépszerűbb tartalmakról!

Igaza volt Arisztotelésznek abban, hogy nem minden ember alkalmas állampolgárnak?

Közélet

Arisztotelész filozófiája jól értelmezhető a Platónnal folytatott vita közegében; magától értetődő tehát, hogy politikafilozófiájában is szembefordul mesterével.

Platón közvetlen közelről nézte végig ahogy az athéni demokráciát (amelyben a demokratikus döntéshozatalban csak az egy vagyoni kvótának megfelelő, athéni születésű szabad férfiak vettek részt) foglyul ejtik demagóg vezetők populista szólamaikkal, majd belekergetik egy, az állam számára katasztrofális kimenetelű háborúba, amely után az oligarchák és diktátorok vették át a hatalmat, akik – többek között – Platón mesterét, Szókratészt is koncepciós perben meggyilkolták. Platón radikálisan antidemokratikus politikafilozófiáját kétségtelenül erősen motíválta ez a tapasztalat. Sokak által legfontosabbnak tartott művében, Az államban amellett érvel, hogy az állam vezetése ugyanolyan mesterség, mint a fazekasság: ahogy megválogatjuk, hogy kitől veszünk fazekat – attól, aki a legjobban ért a fazék elkészítéséhez –, úgy az állam ügyeinek eldöntését sem lenne szabad akárkire rábízni, csak arra, aki ért hozzá. Platón tehát a demokráciával szemben egy technokratikus diktatúrát tartott követendő berendezkedésnek.

Érdekel a teljes sztori? Olvasd el az eredeti oldalon a lenti gombra kattintva.

Lásd még
Ajánló

Véletlenül élőben közvetítette az irodai szeretkezést a menedzser

Ajánló

Szex közben szétzúztak egy vécéfülkét küldetésen lévő brit rendőrök

Ajánló

Megszólalt a maláj rendőrség a bébiszörny ügyében

Ajánló

A GVH 20 millió forintra büntette a HelloPayt, mert alapértelmezett volt a 10 százalékos borravaló

Ajánló

Luxus Vivien szerint egy jó szilveszteri bulit nem lehet megúszni 10 millió forint alatt

Ajánló
A hirdetési bevételekből működünk.
Kérjük kapcsold ki az Adblockert az oldal megtekintéséhez.
Oldalunk linkgyűjtemény, mely az általunk leginkább elismert hazai tartalomszolgáltatók cikkeit gyűjti össze. Amennyiben hozzá szeretné adni (vagy épp el szeretné távolíttatni) weboldalára mutató linkjeinket, kérjük írjon a hello@webnest.io email címre.
Oldalunkon a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Részletes leírás