Engedélyezd az értesítéseket, hogy ne maradj le a legnépszerűbb tartalmakról!

A történelem legsikertelenebb műtéte

Egészségügy

London leggyorsabb késű sebésze az 1800-as évek elején mindent megtett, hogy a pácienseknek a lehető legkevesebb szenvedést okozza. Dr. Robert Liston rengeteget segített a modern orvostudománynak, de az ő nevéhez fűződik a történelem legsikeretlenebb műtéte is, írja az Index.

A korabeli feljegyzések szerint egy amputáció úgy nézett ki, hogy a beteghez besétált három férfi vérfoltos kötényben, különböző vágóeszközökkel és fűrésszel felszerelkezve, aztán ketten megragadták a beteget és teljes erejükből a műtőasztalhoz nyomták, hogy ne mozogjon, a harmadik pedig nekikezdett a végtag eltávolításának. Először egy vágást ejtettek a térd alatt, majd azonnal és gyorsan el kellett szorítani az ereket, aztán átfűrészelni a csontot, és végül összevarrni a sebet. Minél gyorsabban történt az egész, annál kevesebb ideig tartott az elviselhetetlen fájdalom. Ezért szerencsésnek mondhatták magukat azok, akik az 1800-as évek elején a skót dr. Robert Listonhoz kerültek, akit az egyik leggyorsabb sebészként tartott számon az orvostudomány.

Érdekel a teljes sztori? Olvasd el az eredeti oldalon a lenti gombra kattintva.

Lásd még
Ajánló

Ezen az oldalon megnézheted, mennyivel lett melegebb az idő a lakóhelyeden a születésed óta

Érdekes

30 hihetetlen és megismételhetetlen történelmi fotó

Érdekes

Igazi apa-fia program a vécépapíros szívatás

Humor

Szinte hipnotikus állapotba fogsz kerülni ezektől a képektől

Kikapcs

Hiánypótló: itt a virágcserép, ami megmondja neked a tutit

Érdekes
A hirdetési bevételekből működünk.
Kérjük kapcsold ki az Adblockert az oldal megtekintéséhez.
Oldalunk linkgyűjtemény, mely az általunk leginkább elismert hazai tartalomszolgáltatók cikkeit gyűjti össze. Amennyiben hozzá szeretné adni (vagy épp el szeretné távolíttatni) weboldalára mutató linkjeinket, kérjük írjon a hello@webnest.io email címre.
Oldalunkon a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Részletes leírás